top of page
Tanıtılan Yazılar

Ankara Çalışma Ziyareti Gerçekleştirildi

Yenilenebilir enerji alanında ulusal düzeyde faaliyet gösteren kuruluşları ziyaret ederek faaliyetleri hakkında bilgi almak, çalışma alanlarını yerinde incelemek, mevzuat ve hukuki düzenlemeler konusunda bilgi alarak hedef kitlelerin bilgi ve farkındalığını artırmak, yeni ortaklıklar kurmak, proje faaliyetleri ve hedef kitleyi ulusal düzeyde faaliyet gösteren bu kurumlara tanıtmak için Ankara'da, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Enerji-SA ve Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (YEGM)’ne çalışma ziyareti gerçekleştirildi.

EPDK ve kurumun işbirliği içerisinde olduğu diğer kurumlarda çalışan personellerin yeterliliği ve personellerde olası gereken niteliklerin tartışılması sonucunda enerjinin sadece bir mühendislik dalı ile ilgili olmadığı, birçok alanı birlikte içerdiğinden kişilerin ve ekiplerin doğru oluşturulmuş olma gerekliliği ön plana çıkmıştır.

YEGM, içerisinde birçok kurumu doğurmuş olan bir yapıya sahiptir. Yenilenebilir Enerji Daire Başkanlığı, Projeler Daire Başkanlığı, Yeni Teknolojiler Daire Başkanlığı, Enerji verimliliği Daire Başkanlığı olmak üzere 4 daire başkanlığına sahiptir. Yenilenebilir enerji kaynakları potansiyel haritalarının oluşturulması görevini üstlenen daire başkanlığı, bu haritaları web sitesinde yayımlamakla beraber kurumların talepleri doğrultusunda herhangi bir alanda kurmak istedikleri santrale ilişkin potansiyele ait sayısal verileri paylaşmaktadırlar. Rüzgar ve güneş enerjisine dayalı başvurularda teknik değerlendirmeler YEGM tarafından yapılmaktadır. Enerji verimliliği ile ilgili çalışmalar yürüten YEGM, verimlilik alanında eğitim etüt, bilinçlendirme, destekler ve uluslararası projeler yapmaktadır. YEGM destekleri, verimlilik artırıcı proje ve gönüllü anlaşmalar başlığı altında olup enerji verimliliği ile ilgili verimlilik artırıcı çalışmalar YEGM tarafından desteklenmektedir. Ülke çapında Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının potansiyel atlasları rüzgar ve güneşten çıkarılmaktadır. Termal için çalışmaların devam ettiğini bu verilerin devlet kurumları tarafından istenildiği takdirde ücretsiz olarak verilebileceği bilgisi alınmıştır.

EnerjiSA'ya ait üç farklı bölgede elektrik dağıtım firması olduğu ve her bölgenin kendi altyapısal ve tüketimsel karakteristik özelliklere sahip olduğu bilgileri verilmiştir. Başkent elektrik dağıtım bölgesinin 7 ili kapsadığı ve bu bölgelerde SCADA tabanlı arızaları izleyebilen ve kolayca arıza çeşidine göre elektrik kesintilerine müdahale edebilen sistem kurduklarından bahsedilmiştir.

Genel olarak ziyaretler çerçevesinde mevzuat, işleyiş, sektörün güncel durumu ve sorunları, kullanılan teknolojiler ve yöntemler hakkında bilgi edinilmiştir. Katılımcıların genel bilinç ve farkındalık düzeyi artmış, bilgiler kaynağından en doğru şekilde alınmıştır. Proje kapsamında yapılacak etkinlikler, rüzgar gülü açık alan etkinliği ve enerji konferansı için ziyaret edilen kurumlardan destek istenmiş ve olumlu dönüşler alınmıştır. Katılımcılar kurumları adına bu alanda karşılaştıkları sorunları kaynağında dile getirmiş ve çözüm önerileri almıştır. Gerçekleştirilen ziyaret katılımcıların elde ettiği bilgileri kendi kurumlarında paylaşmaları ile Gaziantep ilindeki kurumların genel farkındalık düzeylerinin gelişimine katkı sağlayacaktır.

Projenin Gaziantep’ten gelen kurumlar ve Ankara'da ziyaret edilen kurumlar arasındaki ağın gelişmesine katkı sağlayacağı önümüzdeki süreçte beklenilen bir sonuçtur.


Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
No tags yet.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page